Se alla

Valprogram

Fredag 19 augusti 2022

Här är Liberalerna Avestas valprogram i valet 2022:

Valprogram 2022 Liberalerna Avesta.

Skolan

Allt börjar med en bra förskola och skola – Dalarna ska sträva mot en skola i världsklass. På förskolan och i klassrummet kan nya dörrar öppnas för barn från hem där man aldrig läser tidningen eller bläddrar i böcker. Skolan ska ha höga förväntningar och tydliga kunskapskrav på elever. Den bästa läraren ska finnas för alla elever. För det barn som drabbas av hederskultur måste skolan vara en oas av frihet. För alla som tror att de måste följa gamla spår ska skolan visa att man kan välja sin egen väg. I skolan ska varenda elev få veta att allt är möjligt. Problemen i den svenska skolan drabbar de barn som inte har stöd hemifrån hårdast. Det syns också i alla undersökningar att bakgrund och familj har stor betydelse för skolresultaten. För oss i Liberalerna är kunskapsskolan sättet att ge alla barn en chans att hitta sin väg och uppnå sin dröm, även om starten i livet ser olika ut. Det var därför som liberaler en gång var med och genomdrev folkskola för alla barn, och det är därför vi brinner för att ständigt göra skolan bättre

ALLT BÖRJAR I FÖRSKOLAN

SKOLA MED FOKUS PÅ KUNSKAP OCH KVALITET

Trygghet

Verklig frihet kräver trygghet Den som är rädd, är inte fri. Det vet alla som skyndat hem från sista bussen med nyckelknippan mellan fingrarna och andan i halsen. Eller som har väntat på en polis som inte kunde komma just dit, just då. Det vet också våra grannar i Baltikum och Ukraina, där varje nyhet från Kreml kan betyda skillnaden mellan självständighet och förtryck. Vissa saker måste bara fungera – människors säkerhet till exempel. Ingen ska behöva se sin trygghet försvinna för att kriminaliteten tar över där de bor. Varenda människa ska kunna lita på att ambulansen kommer fram när det behövs, och inte tvingas vända därför att någon kastar sten. Polisen måste finnas och fungera överallt, i hela Dalarna och hela Sverige, för att försvara friheten och tryggheten.

FLER POLISER, MED BÄTTRE BETALT

BÄTTRE TRYGGHET FÖR BARN I RISKZONEN

Integration

Dalarna har en lång tradition av öppenhet gentemot omvärlden som har bidragit till länets utveckling och välstånd. Sida vid sida lever både människor med lång historia i våra byar och bygder tillsammans med människor som flyttat till och bosatt sig i vårt län. För vissa är det Dalarnas natur och kulturarv som lockat. För andra är Dalarna en trygg plats i kontrast till krig eller andra oroligheter som någon tvingats fly ifrån. Som en direkt konsekvens av Putins anfallskrig mot Ukraina behöver vi på nytt ställa i ordning lokaler för tillfälliga boenden och skapa en plats där barn kan återuppta en avbruten skolgång. Vi vill ge dessa människor så goda förutsättningar som möjligt att återvända till ett Ukraina i fred och återuppbyggnad. Vi vill också ge dessa människor möjligheten att bli en del av vårt samhälle om krigssituationen blir långvarig eller om de av någon annan anledning får möjlighet och väljer att bosätta sig i Sverige permanent. I Dalarna behöver vi fler människor i arbetsför ålder och vi i Liberalerna välkomnar alla som vill bosätta sig, studera eller arbeta i vårt län. Med vår demografiska situation finns det en oerhörd potential i att människor väljer att bosätta sig här. Denna potential går dock förlorad om man på grund av bristande kvalifikationer och språkkunskaper hamnar utanför arbetslivet.

SATSA PÅ SVENSKA SPRÅKET

FLER I EGEN FÖRSÖRJNING

Sjukvård

Liberal hälso- och sjukvård sätter människan i centrum – som patient, som medarbetare och som anhörig. Medicinska framsteg, ökad kunskap och ett aktivt folkhälsoarbete har lett till ett längre liv och fler friska år i befolkningen. Liberalerna är övertygade om att morgondagens sjukvård kan ges på nya sätt, på patientens villkor. Vi strävar efter att stärka patientens ställning och att säkerställa jämlik vård i hela landet. ÄLDRES SJUKVÅRD Vi i Liberalerna vill pröva snabbspår för akutvård av äldre.

ÄLDRES SJUKVÅRD

GOD OCH NÄRA PRIMÄRVÅRD

VÅRDPLATSER OCH SPECIALISERAD VÅRD

FASTA LÄKARKONTAKTER

UNGAS PSYKISKA HÄLSA OCH BUP VÅRDVAL!

Bo och leva i Dalarna

För oss i Liberalerna är det viktigt att varje människa ska ha makt över sin egen situation och ha möjlighet att skapa sin egen framtid och detta gäller givetvis var du än väljer att bosätta dig. Därför behövs en tydlig liberal politik för hela Dalarna och hela Sverige som strävar efter att skapa förutsättningar för oss som vill bo, arbeta och driva företag utanför storstäderna att kunna göra det. Vi ska ta vara på de unika förutsättningar för individers utvecklingskraft och företags konkurrenskraft som finns i olika delar av vårt land. Du ska kunna bo och verka där du vill, om du vill! Vi i Liberalerna vill att hela Dalarna och hela Sveriges utvecklingskraft, tillväxtpotential och sysselsättningsmöjligheter ska tas till vara. Det är företagande och ekonomisk utveckling som är grunden för vårt välstånd. Därför måste människor och företag över hela landet ges möjligheter att växa och utvecklas. Jobben, kunskapsskolan och resten av vår välfärd hänger på att vi har fart i ekonomin. Framgångsrika företag skapar arbetstillfällen, forskning, nya idéer och inte minst skatteintäkter till vår gemensamma välfärd. Därför måste det löna sig att utbilda sig, jobba hårt och driva företag. En stark marknadsekonomi är en garanti för att Sverige ska fortsätta utvecklas, både som konkurrenskraftig industri- och kunskapsnation och som välfärdssamhälle där medborgarna får valuta för skattepengarna.

När du väljer Liberalerna får du: • Större statligt ansvar för infrastruktursatsningar, t. ex. järnvägar och bredbandsutbyggnad.

Nybyggnation av bostäder , t. ex. trygghetsboenden för de äldre.

Poliser i hela länet! Närpoliser.

Statlig närvaro och service i hela Dalarna

Större möjligheter att ta tillvara och sälja sådant som växer i naturen eller på den egna tomten utan beskattning.